gezondheid

Voorjaarsschoonmaak voor je lichaam: mild ontgiften in de lente

Hanne natuurlijk Kasterlee

De lente staat symbool voor vernieuwing. Net zoals we in deze periode onze huizen opruimen en tuinen opfrissen, is het een goed moment om ook ons lichaam een zachte reset te geven. Geen extreme diëten of strenge detoxkuren, maar eenvoudige, milde manieren om je lichaam te ondersteunen en ruimte te maken voor meer energie en welzijn.

Waarom een voorjaarskuur?

Bij traditionele natuurvolkeren is een periode van vasten heel normaal. In het vroege voorjaar waren de wintervoorraden op en de nieuwe oogst liet nog op zich wachten. Ook in verschillende religieuze tradities, zoals de christelijke vastentijd, zien we periodes van onthouding die helpen om bewuster om te gaan met voeding en onze levensstijl. In onze moderne wereld, waarin we altijd eten binnen handbereik hebben, is het gezond om af en toe bewust een pauze in te lassen.

Mild ontgiften: wat kan je doen?

Een voorjaarskuur hoeft niet extreem te zijn. Door enkele eenvoudige gewoontes aan te passen, help je je lichaam om afvalstoffen beter af te voeren en je energieker te voelen. Bij een zuiveringskuur draait het om twee dingen: wat je binnenkrijgt en hoe je afvalstoffen weer afvoert. Je kan je lichaam ondersteunen door minder belastende stoffen binnen te krijgen en tegelijk te zorgen dat afvalstoffen goed weg kunnen.

1. Geef je spijsvertering rust

Het is goed om ons lichaam en ons spijsverteringsstelsel regelmatig rust te gunnen. Dit kan met het principe van intermittent fasting. Een eenvoudige manier om hiermee te starten, is door na het avondmaal niets meer te eten tot aan het ontbijt. Lukt dit goed, dan kan je deze periode geleidelijk verlengen door bijvoorbeeld later te ontbijten. Dit helpt je lichaam om efficiënter afvalstoffen af te voeren en zorgt ervoor dat je energie niet constant naar de spijsvertering gaat. Ook overdag kan je je lichaam helpen door minder maaltijden te nemen en tussendoortjes te vermijden.

2. Drink voldoende water

Water is je beste vriend als het op zuivering aankomt. Je lichaam heeft het nodig om afvalstoffen af te voeren, dus drink extra veel tijdens deze periode.

3. Eet volop groenten en fruit

Groenten en fruit zitten boordevol antioxidanten en helpen je lichaam op een natuurlijke manier te ontgiften. In een periode van zuivering kan je ervoor kiezen om ook minder gluten* en/of melkproducten te eten.

* Gluten zijn eiwitten, afkomstig van granen uit de grassenfamilie. Tarwe bevat het meeste gluten en is (helaas) ook het meest gebruikte graan. Gluten geven elasticiteit en stevigheid aan deeg en daarom vind je ze in talloze bewerkte voedingsmiddelen zoals pasta, brood, wraps, gebak, koekjes, enzovoort. Granen waar veel gluten in zitten zijn tarwe, spelt, rogge, kamut en bulgur.

4. Geef je lever wat extra liefde

Je lever is een onmisbaar orgaan bij zuivering en ontgifting. Help het een handje door bewerkte voeding, suiker (vooral fructose), industriële vetten (zoals gefrituurde voeding) en alcohol te vermijden. ‘s Middags tussen 13u en 15u kan je een warm kersenpitkussen op je lever te leggen. Tijdens deze uren is je lever het meest actief en door de warmte geef je nog een extra boost. Daarnaast is het goed om je lever extra te ondersteunen door bitterstoffen op te nemen in je voeding, zoals witloof, rucola of artisjok.

5. Beweeg in de buitenlucht

Beweging stimuleert de bloedsomloop en helpt afvalstoffen afvoeren. Kies bij voorkeur voor buitenactiviteiten zoals wandelen of fietsen in de natuur. Frisse lucht en natuur geven je extra energie en mentale helderheid.

6. Zorg voor rust, ontspanning en slaap

Wanneer je ontspant, krijgt je lichaam de kans om op te ruimen en te herstellen. Blijf niet voortdurend in de actiestand staan! Neem voldoende rustmomenten en zorg voor een goede nachtrust.

Niet alleen wat je eet, maar alles wat je tot je neemt

Ontgiften gaat niet alleen over voeding. Wat laat je nog meer binnen in je systeem? Denk eens na over:

📱 Digitale detox

Hoeveel tijd spendeer je op sociale media? Kan je meldingen uitzetten of je schermtijd beperken?

📰 Wat lees en kijk je?

Word je onrustig van nieuws en negatieve berichten? Je hoeft je hoofd niet in het zand te steken, maar je kan wél kiezen wanneer en hoeveel je consumeert.

👥 Met wie breng je tijd door?

Omring jezelf met mensen die je energie geven en voedende, positieve gesprekken.

De gouden regel: luister naar je lichaam

Er is geen ‘one size fits all’. Iedereen is anders, en wat voor de ene persoon werkt, voelt voor de ander misschien niet goed aan. Begin klein, bouw rustig op en kijk hoe jouw lichaam reageert. Voel wat voor jou werkt en wees mild voor jezelf. 

De lente is een tijd van vernieuwing en groei – maak ruimte voor wat jou écht voedt, zowel lichamelijk als mentaal! 🌸

~~~

Ik ben er om je te helpen. Als gezondheidsbegeleider help ik mensen die vastzitten, letterlijk en figuurlijk, en die daar met behulp van natuurlijke methoden iets aan willen veranderen. Dat kan bij mij door middel van dieptemassage, persoonlijke gezondheidsbegeleiding, coaching bij stress, of FKC (Fundamentele Kinesiologische Communicatie). Kom langs, en we zien wat er los komt.