FKC

Fundamentele Kinesiologische Communicatie

FKC

Hanne Natuurlijk Kasterlee
Wat is FKC?

FKC of ‘Fundamentele Kinesiologische Communicatie’ is een methodiek, ontwikkeld door Dr. Kristien Mechelmans, waarbij ik aan de hand van spiertesten het onderliggende van klachten en problemen kan uitpluizen en vaak ook kan aanpakken. 

Iemand is gezond wanneer de vier domeinen (structureel, emotioneel, biochemisch en energetisch) in balans zijn. Een klacht wordt veroorzaakt wanneer er iets binnen één of meerdere van deze domeinen uit evenwicht is. Maar wat dat dan precies is, weten we niet altijd, daar zijn we ons niet altijd bewust van.
Met de methodiek van FKC kan ik communiceren met je onbewuste deel, waar deze kennis wel is opgeslagen.

DRIE PEILERS VAN FKC

team member

Fundamenteel

Allereerst werk ik aan ‘je fundament’. Dat is, naar analogie met een huis, de stevige basis van je gezondheid. Als je fundament scheef staat, heeft het weinig zin om te werken aan het verbeteren van de klachten van je huis. Met een slecht fundament is het normaal dat er veel in je huis niet goed gaat.

We werken eerst aan een stevige basis, een stevig fundament. Dit zal al een eerste positieve impact hebben op je gezondheid.

Fundamenteel werken verwijst ook naar het aanpakken van de oorzaak van een probleem. Waarom heb jij deze klacht? Wat is de hoofdoorzaak, het oorspronkelijk probleem? Met deze aanpak wordt verhinderd dat je klacht terug komt of dat je lichaam een andere klacht gaat ontwikkelen.

team member

Kinesiologisch testen

Als FKC-hulpverlener gebruik ik een spiertest van de pink-duim-cirkel om een ‘zwak’ of ‘sterk’ spierantwoord te krijgen. Ik test dus nooit de spier op zich, zoals een klassieke arts of kinesist doet.

Daarnaast gaat FKC een stap verder dan enkel het onderscheiden van een zwakke en sterke spiertest. Een spier verzwakt namelijk pas als iets heel slecht is voor jouw systeem. Een sterke spiertest wil dus niet altijd zeggen dat iets goed is. Het kan ook ’een beetje slecht’ zijn. Daarom maak ik bij een sterke spiertest nog een onderscheid door al testend een score te geven aan een probleem, een supplement, een voedingsmiddel… Hierdoor kunnen we een spierantwoord ‘graderen’ en zo heel specifiek op jouw maat werken.

team member

Communicatie

Met de methodiek van FKC communiceer ik al 'fundamenteel kinesiologisch testend' met jouw wetende deel.

Je wetende deel is het niet-bewuste deel van jou dat toch alles weet. Je wetende deel kan je je voorstellen als een harde schijf met alle info over jou, en dus ook over jouw probleem.
Het is ook voor te stellen als het ijsbergmodel. Slechts 10% van de ijsberg is zichtbaar, dit is het bewuste. 90% zit verborgen onder het wateroppervlak, dit is het onbewuste of onderbewuste. We zijn ons slechts bewust van een klein deel van de zaken die vandaag een impact hebben op ons leven.

Wat kan er aangepakt worden met FKC?

Bij een gezond lichaam zijn de vier verschillende domeinen in balans: structureel, biochemisch, emotioneel en energetisch.
Een klacht wordt veroorzaakt door een probleem of een onevenwicht op alle vier de domeinen, afzonderlijk of tegelijk. De domeinen kunnen elkaar beïnvloeden, zowel in positieve als in negatieve zin.

Per klacht kan ik uitzoeken binnen welke van de vier domeinen de problemen zich situeren, om die dan, laag per laag, aan te pakken. Op die manier kan er echt aan de oorzaak van een probleem gewerkt worden.

Iedereen kan met elke klacht bij een FKC-hulpverlener terecht. Al in de eerste sessie kan een FKC-hulpverlener je vertellen wat hij of zij jou kan bieden: welke klachten we kunnen aanpakken en op welke termijn. We kunnen natuurlijk niet ‘alles’. We vertellen eerlijk wat we niet kunnen aanpakken of waar eventueel een andere hulpverlener nodig is.
We stellen geen diagnoses met FKC, en dat moet ook niet om je gezondheid te kunnen verbeteren en je zelfherstellend vermogen te ondersteunen. We zoeken het onderliggend probleem en pakken dat aan om je gezondheid te optimaliseren. Onze aanpak dient niet ter vervanging van reguliere geneeskunde, maar is aanvullend.

Getuigenis
Een nieuwe ontmoeting met Hanne deed me de stap zetten om met mijn lichamelijke klachten bij haar op de massagebank te gaan liggen. Tijdens het lichamelijke werk spraken we verder en het bracht me in eerste instantie in de war. De verwarring bleek een zegen te zijn: in de warboel was er veel te zien. Door samen stil te staan bij het managen van mijn emotionele huishouding leerde ik dat mijn lichaam me zoveel meer te vertellen had. Ik zette mee de stap naar het FKC aanbod van Hanne en kreeg een beter beeld over de boodschappen die mijn lichaam me probeerde duidelijk te maken. Het toonde me dat er meer zit achter de lichamelijke klachten dan ik in eerste instantie dacht. Ik wens het anderen ook toe: stil te staan bij je lichamelijke symptomen en samen met Hanne de zoektocht aan te gaan om ze te leren herkennen en te verbinden met je innerlijke zelf. Met empathie naar jezelf kijken zodat je jezelf niet in de weg staat …. dank je wel Hanne!

– – Ilse

Praktisch – de voorbereiding

Ter voorbereiding van een FKC-sessie maak jij een klachtenlijstje op papier. Hierop noteer je al jouw huidige klachten en/of problemen. Dit kan gaan over verschillende domeinen zoals rugklachten, buikkrampen, zorgen maken over …, vermoeidheid, prikkelbaarheid, …
Je noteert ook alle medicatie en supplementen die je neemt op het lijstje. Dit gaat over medicatie die je dagelijks en/of regelmatig neemt (zoals vb een pijnstiller).

Het is interessant dat je een beeld krijgt van FKC voordat je naar de afspraak komt. Meer info over FKC en over
Dr. Kristien Mechelmans kan je vinden op https://kristienmechelmans.be/

Je kan ook onderstaande filmpjes bekijken.
Een kort introductiefilmpje.  (9 minuten)
Een gefilmde info avond over FKC van Dr. Kristien Mechelmans. (72 minuten)

€70

Voor een FKC sessie voorzie ik een uur de tijd.
Breng zeker je klachtenlijst en lijst van medicatie en supplementen mee
(zie: praktisch - de voorbereiding).

Maak nu een afspraak

Boek makkelijk en snel online