stress

Maak je hoofd leeg met een braindump

Hanne Natuurlijk Kasterlee

Herken je dit? Je hebt altijd een hoofd vol gedachten. Je voelt je soms overweldigd door een eindeloze to-do lijst. Als je probeert om te ontspannen, denk je eigenlijk heel de tijd aan al die taken die nog op jou liggen te wachten. Waardoor je dus geen rust kan vinden.

Wanneer een takenlijst een energielek wordt

Volgens onderzoek komen er per dag gemiddeld veertig- tot zestigduizend gedachten in ons op. Het gaat dan vaak over terugkerende gedachten en heel vaak over dingen die niet lopen zoals jij het graag zou willen. Eén van de belangrijkste taken van ons brein is namelijk om op zoek te gaan naar oplossingen voor de problemen waar we mee geconfronteerd worden. Het gevaar is dat we constant in die maalstroom van gedachten zitten, waardoor het een energielek wordt en jij je niet meer kan focussen op de taak die voor je ligt. 

Een hele makkelijke manier om je hoofd leeg te maken is een braindump. Hierbij schrijf je alles wat in je gedachten opkomt, op papier. 

Een braindump kan veel rust brengen, zeker bij mensen die voortdurend piekeren, gedachten herkauwen en die over het algemeen de neiging hebben dingen te overdenken. 

Een braindump: hoe begin je er aan? 

Het principe is om alles te noteren wat er in je opkomt. Alle ronddwalende gedachten, alles waarbij je denkt “dat zou ook nog eens moeten gebeuren”. 

Het is daarbij niet nodig om te filteren. 
Dingen dubbel op je lijstje? Prima.
Niet zeker of je dit wel écht gaat doen? Ook opschrijven.
Iemand anders gaat de uitvoering doen? Opschrijven, delegeren kan later.

Laat je ook niet tegenhouden als je al weet dat je deze week niet aan die taak zal toekomen. Al ga je het pas over drie jaar doen, zet het op je lijstje. Het is uit je hoofd, het staat op papier en je kunt er later op de dag weer naar kijken. Of morgen, of volgende week. Het voordeel: je hoeft er dus niet direct mee aan de slag. Je kan gerust zijn dat je het niet vergeet. Als je het niet meer kunt vergeten gaat het ook automatisch uit je systeem. Het is een prachtig mechanisme en je creëert een hoop rust voor jezelf.

Schrijf alles op, totdat je niets meer kan bedenken.
Wees gerust, bij de eerste braindump kan dit een behoorlijk lange lijst zijn. 

Van braindump naar planning

De volgende stap is om aan de slag te gaan met je lijstje. Dat doe je allereerst door op te ruimen: beslis wat weg mag, wat bij elkaar hoort en hoe dringend iets is. Zo breng je structuur aan in je lijstje. 

Deze stap hoef je niet meteen te doen. Het voornaamste doel van de braindump is om rust te creëren in je hoofd en zo de focus terug te brengen. 

Prioriteiten aanbrengen

De hoeveelheid aan taken kan soms overweldigend zijn. Hierbij is het belangrijk om het idee los te laten dat je alles kunt doen als jij jouw tijd maar goed indeelt en benut. Dat houdt in dat je zal moeten kiezen welke taken jij gaat doen, wat jouw aandacht verdient. De grote uitdaging waar we allemaal voorstaan is: prioriteiten stellen. 

Deze vragen kunnen je helpen om prioriteiten aan te brengen:

  • Hoe belangrijk is dit nu? Heeft dit direct mijn aandacht nodig? 
  • Wat kan ik doen in de omgeving waar ik nu ben?
  • Waar heb ik nu tijd voor?
  • Waar heb ik nu energie voor?
  • Wat voegt de meeste waarde toe als ik het nu doe, in plaats van andere taken?

Braindump integreren in je leven

Ik werk zelf heel vaak met de braindump. Ik doe het nog old-school, met pen en papier, maar het kan natuurlijk ook digitaal. Ik heb zelf een papieren planner, maar mijn agenda beheer ik online. Een online agenda is flexibeler en ik merk dat ik dat nodig heb. Zoek uit welke manier voor jou het beste werkt. 

Je kan de braindump zo vaak toepassen als nodig. 
Een braindump in de ochtend zorgt voor meer concentratie en minder afleiding door allerlei gedachten. Het helpt om je te kunnen focussen en volledig toe te leggen op de belangrijke taken van de dag. ‘s Avonds helpt een braindump om je gedachten tot bedaren te brengen en je hersenen even ‘uit’ te zetten zodat je kan slapen.